dimarts, 25 d’octubre del 2011

Deliris piramidals i el default de la Generalitat

Aquest és un gran deliri de principi a fi. Com deien els diaris i televisions, els preus de la vivenda mai baixen. El papa Joan Pau II va ser beatificat per fer miracles als anys 80. Mai han existit les bombolles especulatives. Els estats mai fan fallida (el corralito d’Argentina ja està oblidat).

Ni sóc economista ni m’hi entenc. Només em valc del meu sentit comú, que tampoc crec que estigui especialment desenvolupat.

Aquest sentit comú em deia que el tema del totxo acabaria malament, molt malament. Com a la majoria de la població. Però no vaig/vàrem fer cas i així ha acabat tot.

No fer cas dels instints és el que té, tens el que t’has merescut, però sap greu perquè una part de tu no li veia la lògica i et vas deixar portar per la massa.

Un cop vaig llegir un llibre sobre el crack del 29. Els mesos anteriors i posteriors. El llistat de rics i famílies influents americanes abans i després es va transformar. Les que van sorgir després, són les mateixes que encara hi són ara. Rockefeller, abans de retirar-se de la borsa va dir una frase cèlebre després de parlar amb el senyor que li netejava les botes, “Quan fins i tot el neteja botes sap com fer-se ric a la borsa, és el moment de treure-ho tot”.

Ens sembla una bogeria que la gent deixes la feina i demanes crèdits per invertir a la borsa. I amb els beneficis tornar el crèdit i fer-se ric. Dons això va succeir durant un temps.

Una bogeria del mateix calibre era que comprar un pis sobre plànol i vendre’l al cap de dos anys et comportés uns beneficis del 40%. I no només la societat hi va creure, sinó que televisions, diaris i polítics ens deien que aquest era el camí. Tothom vivia d’això, tothom.

Ara, la Generalitat torna a emetre bons patriòtics, per pagar els emesos l’any anterior. Si la Generalitat no pot pagar les nòmines, les pagues extra, acomiada treballadors, no paga a les farmàcies, a les residències, els menjadors escolars, les obres del PUOSC, les obres de l’Agència Catalana de l’Aigua...si amb aquests impagaments a proveïdors s’està fent tancar empreses i enviar gent i més gent a l’atur, perquè haurien de poder pagar els interessos?

Emetre deute a més interès per pagar el deute anterior. Això és coneix des de fa anys, se’n diuen estafes piramidals. Madoff ja en va fer una de famosa, on van picar la meitat dels rics dels EUA. Aquesta és una estafa piramidal promoguda per l’administració.

La qüestió és crear una bola enorme per anar tapant el forat anterior. Però, si necessitem endeutar-nos més tirar endavant i cada cop la situació és pitjor, que fa pensar que d’aquí un any la situació haurà millorant tant? Hem de, no només no seguir endeutant-nos, sinó guanyar diners. I guanyar diners per pagar el que devem i els interessos.

El sentit comú diu que això és absolutament impossible.

La Generalitat mai caurà. Tampoc havien de caure Grècia, Irlanda o Portugal. Tampoc el deute de Castella-la-Manxa havia de ser qualificat d’escombraria.

Quants països té el món? Si busquem al google els països que han fet “default” des del 1990 trobem els següents: Paraguai, Dominica, Nigèria, Moldàvia, Indonèsia, Pakistan, Equador, Gabon, Ucraïna, Myanmar, Antigua i Barbuda, Kènia, Sud-àfrica, Iugoslàvia, Eslovènia, Sèrbia, Montenegro, Senegal, Nigèria, Mauritània, Macedònia, Croàcia, Bòsnia, Togo, Albània, Guinea, Etiòpia, Algèria, Senegal i Bulgària.

En 20 anys! I n’hi ha 7 que han fet suspensió de pagaments dues vegades durant el període. Però els països mai cauen!

La Generalitat no pot fer “default”? Els bons patriòtics no són una estafa piramidal?

Com he dit al començament, aquest escrit és un deliri de principi a fi. Cal fer una acte de fe, pensar que tot s’arreglarà sòl i algú ho pagarà tot i sobretot no fer cas del que ens dicta el sentit comú.

Espero equivocar-me.

2 comentaris:

  1. La Generalitat de Adolfo Súarez hará DEFAULT, y de los garrafales, por que la Generalitat NO ES UN ESTADO, y puede caer, la Generalitat es una COMUNIDAD AUTÓNOMA ESPAÑOLA DE RÉGIMEN COMÚN, no es ningún "país", y pertenece al cuerpo administrativo del ESTADO ESPAÑOL, es ESTADO ESPAÑOL, y el Estado Español la liquidará junto al resto de CCAA, mediante una ESPÉCIE DE FROB, y será palaudido por la UE por estas medidas, que como el financiero, servirá para sanear la administración pública, recentralizará toda la administración del Estado y se acabrá el Estado de las Autonomías.

    Yo lo veo así. Y CIU se llevará su "comisión".

    ResponElimina
  2. Tal i com diu l'article d'en Carles Capdevila avui a l'Ara, estem vivint en un "nobody in-charge world".. un món a la deriva sense conductor on no tens dret ni a queixar-te a la cabina de comandament!

    ResponElimina