dilluns, 7 de gener del 2013

Passem comptes: Vaticinis 2012



Des d’aquest diari digital, després de consultar algunes fonts (i alguna surgència) contrastades, llegir les línies de la mà i alguna ungla del peu, trucar un tarotista de matinada d’Intereconomia i diversos blogs de conspiracions internacionals, es van realitzar uns vaticinis per l’any 2012, fa poques hores finiquitat.

Per ser coherents, transparents, creïbles i tots els adjectius qualificatius positius que hauria de voler tenir un diari digital de capçalera, cal mesurar els resultats dels vaticinis de fa un any.
Anem per feina! Cada vaticini té la seva valoració!

Molt probable (més d’un 70% de probabilitats que succeeixi)

-          Tancament de l’aeroport d’Alguaire. El final del somni! Algú farà cas de la proposta de fer-hi un complex ludico-festiu tematitzat?

Fail! Segueix portant quatre gats a esquiar a Andorra però de moment continua obert. Una seixantena de persones fa dues setmanes (tantes com un autocar i mig!). Cinc es quedaven a esquiar a pistes lleidatanes. La resta a Andorra, sense comentaris.
Des d’aquí continuem mantenint la proposta del complex ludico-festiu tematitzat, segur que seria més rentable (després de cada farra tocaria passar el motxo).

-          Retards constants en el pagament de les nòmines als funcionaris.

Mmm...constants tampoc, però han aparegut esporàdicament durant l’any. En petites administracions, en consorcis i fins i tot els funcionaris de sanitat durant l’estiu. Apart, no pagar directament tota una paga extra perquè no pots... Deixem-ho en que anàvem ben encarats.

-          Impagament dels bons de la Generalitat, es prometrà un interès més alt a llarg termini però no es podran recuperar els diners.

Lligada amb l’anterior. Es van tornar els bons a costa de no pagar la paga extra. Això ho sap tothom.  Es va preferir complir les obligacions financeres que les obligacions amb els propis treballadors. Anàvem ben encarats però no vam afinar.

-          Sortida de l’euro d’alguns dels països amb més dificultats (mínim Grècia).

Epic fail! Europa s’ha posat les piles i sembla, que després de jugar a caure al precipici les coses s’han calmat una mica. Tot i això, a Grècia estan passant-ho molt malament i encara pot passar qualsevol cosa i la truita pot girar-se en qualsevol moment.

-          El Barça guanya novament Lliga i Champions. El cicle perfecte continua.

Novament error. El Chelsea va tenir tota la sort del món i més per eliminar el Barça. El Madrid va tenir tota l’ajuda arbitral i més per guanyar la Lliga. Tot i això, el gran cicle continua i no s’anava del tot desencaminat.

-          Sentirem més lamentacions per les retallades a TV3 fetes pels propis professionals de la cadena amb sous d’escàndol, que per les retallades fetes en la resta d’àmbits.

Mmm... cert en part. Se’n va parlar molt de les retallades a TV3, i total tot segueix igual menys que han tret un parell de canals de TDT que no mirava ningú. Més hi haurien de retallar.

-          L’Agència Catalana de l’Aigua es declarada en fallida, més de la meitat del personal és acomiadat, s’atura el funcionament d’un gran nombre de depuradores, es suspèn el pagament d’infraestructures ja construïdes i s’atura completament la construcció de noves.

Semiencert. No s’ha declarat en fallida, però la resta d’afirmacions són certes en gran mesura. 
 
-          Els preus dels pisos continuaran avall, avall, avall....

Avall, avall, avall... Aquesta era molt fàcil per això.
 
-          Els bancs es continuaran fusionant i seguirem parlant de crear un banc dolent. 

També era molt fàcil. I el banc dolent ja té forma i nom.
 
-          Es seguirà injectant diners públics als bancs i parlant de nous forats i més diners a injectar.

Gran encert. Forats com el de Bankia eren desconeguts fa un any. Ja no queda cap banc o caixa d’estalvis a la comunitat valenciana...
 
-          Els gerents dels bancs rescatats amb diners públics seguiran cobrant milions d’euros anuals i seguiran tenint jubilacions de milions d’euros.

Un altre gran encert, era molt fàcil igualment. Però aquest any hi ha hagut polèmica amb les jubilacions milionàries. 
 
Probable (entre un 30% i un 70% de probabilitats que succeeixi)

-          Sortida de l’euro de l’estat espanyol.

Pues va ser que no. Que no som Uganda! Però no crec que hi haguem estat molt lluny. A veure com s’acaba el cuento.
 
-          Els regants del canal Segarra-Garrigues no s’apunten al reg al preu actual de l’aigua i ningú sap ja com aguantar tota la història.

Gran encert! Ningú s’apunta al reg. Es paren les obres. S’acomiada tot el personal jove (sempre ho paga el jovent) i es mantenen quatre vells a les empreses que gestionen aquesta obra pública, les concentracions parcel·làries i la posada en regadiu. Un dia es destaparà el perquè s’han fixat uns preus perquè la gent no pugui regar i s’ha fet una canal gastant una morterada de caler públic. Perquè això passa a Lleida, que sinó...
 
-          El percentatge d’atur supera el 25%.

Gran encert! No era fàcil, semblava improbable generar tants aturats i batre tots els records. Trist però encertat.

-          Greus incidents a l’estil londinenc (aldarulls, saquejos a comerços, caos i incendis,...) a les rodalies de Barcelona.

Error total!  Poden desnonar la meitat d’alguns barris de Barcelona, pujar l’atur, augmentar la pobresa, però la societat ha demostrat tenir molta, molta, molta més paciència i maduresa de la que semblava. Un deu per tothom. 

-          Les poques estacions d’esquí catalanes que encara segueixen en mans privades, acaben en mans de la Generalitat al no poder tenir continuïtat. Totes tret de Baquèira Beret, on esquia la Familia Real sense l’Inaki!

Gran encert! Anticipant-nos a la caiguda de Boí-Taüll ara també en mans de la Generalitat. Totes les estacions d’esquí de la província de Lleida, tret de Port del Compte i Baquèira Beret, han fet fallida i són gestionades amb diner públic.

Possible (menys d’un 30% de probabilitats que succeeixi)

-          Dissolució de l’euro i fi de la Unió Europea.

Efectivament. No ha succeït.

-          Després d’anys de malgastar centenars de milions d’euros que ningú sap d’on surten sense cap resultat, el Real Madrid entra en fallida i declara es declara en suspensió de pagaments. Aprofitant l’ERE blanc, el Barça fitxa Cristiano Ronaldo i Sergio Ramos per fer el manteniment dels sanitaris del Camp Nou.

Encert en part. Han guanyat una Lliga i una Supercopa. No fan fallida però ningú n’entén el perquè.

-          Es rebaixarà a la meitat els preu d’un forfet a Catalunya, posant-lo al preu de les estacions franceses per intentar salvar el negoci.

Efectivament no ha succeït. No entenc perquè no abarateixen els preus a la meitat. No ho puc entendre. Perquè si la gent no va a esquiar perquè són massa cars i després fan fallida i la Generalitat els rescata amb diner públic. No seria millor abaratir el cost i no caler rescatar-ho amb diner públic? Així, ja que la gent paga el manteniment del tinglado (volent o sense voler) almenys esquiaría.

-          Es produirà una gran guerra com passa històricament després d’una gran crisi (improbable a curt termini, més probable a mitjà-llarg termini).

De moment, no ha succeït. Per tant encert.

Totalment impossible (0% de probabilitats que succeeixi)

-          Arribada al qualsevol govern mundial de gent preparada.

Gran encert.

-          Unitat dels partits independentistes catalans vers un objectiu comú.

Un gran i trist encert. Després de l’11 de setembre i amb les eleccions a la vista, l’intent de fer una candidatura conjunta va acabar en no res. En tirar-se merda els uns als altres com sempre. Vots perduts i partits petits fora del Parlament.

Al final, els diputats pro-independència són els mateixos de sempre (no contabilitzo els que diuen que volen o respectarien un referèndum, que no té res a veure permetre o voler una votació amb remar a favor d’un resultat o d’un altre)

-          Independència de Catalunya.

Semi error. No s’hi ha arribat, era impossible fer-ho en un any, però amb 100 dies es va fer més que en dècades. La manifestació de l’11 de setembre va provocar unes eleccions plebiscitàries i un govern nou. Semblava totalment improbable fa un any.

-          Cristiano Ronaldo guanya la Pilota d’Or i Mourinho reconeix la superioritat del Barça.

Efectivament, res d’això ha passat ni passarà.

-          Judici, expropiació dels bens i inhabilitació de per vida per ocupar càrrecs públics o places funcionarials als màxims dirigents del darrer govern tripartit i de les dues legislatures del Zapatero.

-          Judici, expropiació dels bens i retirada del sou vitalici a Jose Luis Rodriguez Zapatero, per calumnies continues contra el poble de Catalunya i com un dels principals causants de la seva ruïna econòmica.

-          Montilla i Saura deixen els seus llocs de senadors i demanen perdó de genolls al poble de Catalunya per haver arruïnat el país.

Tot això va lligat. Grandíssim encert. Els polítics que van provocar que la crisi fos tan forta amb decisions errònies i moltíssima ignorància i mentides al principi no ho han pagat amb els seus bens, ni tornant el sou, ni essent inhabilitats per tornar a la política. El pitjor, que encara hi ha gent que els vota.

-          La Casa Reial tornarà amb interessos tots els diners que ha robat el senyor Inaki.

Gran encert. Ha passat un any i aquí no ho passat res de res. Res! Aviat estarà tan oblidat com el senyor Millet i el Palau de la Música.

-          Els germans Gasol, que ingressen uns 24 milions de dolars anuals entre els dos, faran una bona obra social.

Ja l’han feta. S’han regalat un iot per fer mariscades amb els seus amics. Es veu que compren les gambes a Palamós i les anxoves a l’Escala per ajudar els productes de la terra.


3 comentaris:

  1. Interessant exercici, jo també el faré.
    De la meua Llista Negra 2012 només he tingut dos encerts. Èpic fail.

    ResponElimina
  2. Que gran la teva Llista Negra! Això si que ha de costar de preveure! Dos encerts, no ho veig tan malament!

    Properament tindré apunt els Vaticinis 2013, enguany vaig tard!

    ResponElimina