dimecres, 25 de gener del 2012

Qui en té la culpa?

Avui, 25 de gener de l’any 2146, s’ha realitzat una descoberta excepcional. A les excavacions arqueològiques que s’estan realitzant a la província de Catalunya, part de l’antiga espanya que formava part de l’antiga Europa, s’ha trobat uns interessants manuscrits que detallen la vida de l’època. Els científics dubten de l’autenticitat de la troballa, sempre s’havia dit que la societat d’aquells temps era bastant culta i estudiada.

Transcripció literal del pergamí:

“M’aixeco del llit i fa fred. La calefacció està a 17ºC perquè així potser la podré pagar. Em faig un vas de llet amb “amb preparado alimenticio de Cacao” i llet d’oferta. No puc pagar marques conegudes i no tinc dret al banc d’aliments on si les donen. Una dutxa ràpida, posar una mica d’ordre als papers i un nou dia.

Les 7 del matí i el cotxe està ben gelat, 5 minuts he tardat a poder engegar-lo. Se que l’hauria de posar en un aparcament a l’hivern, em duraria més i no el trobaria gelat. Però em ve dels 40€ de l’aparcament i tot.

Cap a treballar! Fa 6 anys que vaig començar i cobro menys que el primer dia. L’any passat ens fan haver d’abaixar el sou. Cada dia és més car omplir de gasoil el dipòsit. La hipoteca s’acaba d’aquí a 20 anys. Puja l’aigua, la llum, el gas, els productes de la cistella de la compra, pugen els impostos que pago i baixen les prestacions que en rebo a canvi. No em puc permetre ni empastar-me el queixal que em fa mal.

L’error de la meva generació va ser néixer en mal moment. Col•leccionem màsters, carreres, idiomes i no ens parem de formar però l’únic camí és l’atur, hipoteques de per vida, feines precàries i la pèrdua constant i ininterrompuda de poder adquisitiu. El poder adquisitiu d’aquesta generació no és ni la meitat que la dels seus pares, on amb un únic sou es podia pujar una família i comprar una vivenda.

No cal ser cap geni de les finances per veure que això és la crònica d’una mort anunciada. Els propers anys no es prosperarà econòmicament, quan ni la gent jove sense càrregues familiars i amb ganes de treballar pot tirar endavant el problema és greu.

Com s’ho faran les famílies joves amb fills? Fills a qui pagar els estudis, a qui portar el metge. I les que tinguin familiars o gent gran al seu càrrec? Pagar la hipoteca, pujar els fills i pagar la residència? El model social camina de forma difícilment evitable cap al col•lapse.

Deu ser perquè als pressupostos de la Generalitat del 2012 la tercera partida més important, darrera de sanitat i educació, són els interessos pel deute. Així, evidentment, la culpa de tot plegat la tenen els polítics del tripartit!! Però un company em fa l’observació que la culpa és de la llei de pressupostos que els va permetre hipotecar el país per 80 anys.

Com que per no saber, no sabem ni fer una revolució, ni sabem qui té la culpa, només ens queda que entomar i esperar que tot es resolgui sol.

Mentrestant, el poder continua acaparat per vells que no tenen ni idea de com funciona el món avui en dia. Parlen de I+D i no saben ni engegar l’ordinador. Parlen d’escoltar el jovent i no saben ni que és el facebook”

La sorprenent troballa ha commocionat la ciència i es preveu la revisió de la versió oficial sobre la caiguda de l’antiga civilització capitalista.

Podrem a la fi saber com va caure el capitalisme i com els indis tarahumares van poder sortir de les coves de Mèxic i fundar una nova era basada en la dieta vegetariana i córrer lliure per món?

2 comentaris: